+45 24 85 12 70
Fodbold i besættelsens skygge

 

I 2004 udsendte Farsø-Ullits IK en bog i anledning af fodboldklubbens 100 års jubilæum. Et af indlæggene i bogen handlede om fodbold under og lige efter den tyske besættelse. Nedenfor bringer vi den historie - jubilæumsbogen, som rummer masser af lokalhistorie.

 

Af: Per Lyngby

Fodboldklubbens virke i 40’erne bliver naturligvis præget af den tyske besættelse i årene 1940-45. En af den tids store profiler var fotograf Orla Jensen, som vi har haft fornøjelsen af at snakke med om, hvordan tingene fungerede i klubben i den periode.

Orla Jensen flyttede i 1943 fra Aalestrup til Farsø, hvor han etablerede sig som fotograf.

 - Jeg begyndte hurtigt at spille fodbold i Farsø – dengang spillede vi på banen ved søen, hvor der var omklædning i udhuse eller stald i huset ovenfor det ene mål. Senere fik vi et klubhus i form af en rødmalet ”tyskerbarak” I Farsø havde vi ikke nogen decideret træner, det havde vi i Aalestrup i form af en træner fra Hobro. Når vi skulle spille på udebane kørte vi som regel i lastbil med spillerne på ladet, husker Orla Jensen, som har lavet tegningen her i forbindelse med en referatbog, som han lavede med kampreferater fra klubbens kampe i den periode.

Med et job som fotograf blev det efterhånden svært for Orla Jensen at fortsætte med fodbolden. Brudeparrene skulle som regel fotograferes lige netop, når der var fodboldkamp. Det forhindrede dog ikke den fodboldinteresserede fotograf i at dyrke sin store fritidsinteresse. Han har således præsteret at løbe hjem til sit nærliggende atelier (Nørregade 30, red.) i halvlegen for at fotografere et brudepar for så at vende tilbage til fodboldkampen, da billedet var i kassen. Dommeren var dog ikke helt tilfreds med, at Jensen sådan forlod spillepladsen, og gav ham en advarsel for den forseelse. Måske meget typisk, at Orla skulle have en advarsel på denne måde, for på banen var han kendt som en elegant og fair spiller….

Når der skulle spilles kamp, var holdet sat op på en seddel i en kasse på Morten Nielsens garage. Det er i øvrigt en tradition, som er holdt i hævd lige siden. I mange år hang kassen på gavlen hos kirkebetjent Poul Christensen, der selv var en ivrig tilskuer og i en periode også kridtemand i klubben. ”Kassen” har også haft plads på den nu nedrevne biograf, og nu om dage hænger kassen med holdopstillinger på Hotel Farsøs mur ud til Søndergade.

Orla Jensen kom ret hurtigt ind i klubbens bestyrelse, hvor han har siddet sammen med Niels Skak Jensen og Erik Rieks Pedersen. Lige efter krigen overraskede sidstnævnte de andre i bestyrelsen, da han stillede op til et bestyrelsesmøde med en hel flaske piskefløde. Det var ellers en mangelvare på den tid, men den målfarlige mejerist havde altså næse for andet end at score mål…..

Andre spillere, som Orla Jensen husker fra den tid er navne som: Verner Krogstrup, Leob Frederiksen, Niels Eriksen og Ove Bloch.

I moderne fodbold er det naturligt, at man kan skifte op til flere spillere ud i en kamp. Anderledes forholdt det sig dengang, hvor man kun mønstrede 11 mand til en kamp - så det var bare at håbe, at ingen blev så skadede, at de ikke kunne fuldføre kampen!

I kølvandet på befrielsen i maj 1945 blev der spillet et par interessante kampe på Farsø Stadion.

På Bornholm ville den tyske kommandant ikke umiddelbart overgive sig til de russiske styrker – han foretrak at kapitulere overfor briterne, som han havde ordre til. Da det øvrige Danmark blev befriet den 4. maj 1945 forblev øen besat af de tyske tropper. Det medførte bl.a. et russisk bombardement af klippeøen, hvor flere bornholmere og et større antal tyske soldater blev dræbt. Samtidig skete der store materielle ødelæggelser i Nexø og Rønne, hvor bomberne faldt. I kølvandet på disse begivenheder blev der rundt om i det øvrige Danmark foretaget indsamlinger. I Farsø arrangeredes der en lokal firmadyst mellem bilfirmaet Morten Nielsen og møbelfirmaet I. P. Frost, hvorfra indtægterne gik til de bomberamte bornholmere. Kampen indbragte 422 kr. og blev i øvrigt vundet af møbelfabrikken med 5-2. På Bornholm blev den tyske kommandant afsat af en general, som kapitulerede til russerne, der besatte øen, som de først forlod igen i april 1946.

 

Orla Jensen husker også en kamp, hvor man i juli fik besøg af engelsk hold fra The Kings Regiment, som turnerede rundt i landsdelen og spillede mod lokale hold. Der var blomster til de populære englændere før kampen, som i øvrigt var tæt på at blive aflyst, da en del af englænderne var blevet forflyttet fra deres tjenestested i Aalborg. Med hjælp fra 4 RAF-folk lykkedes det dog at få et hold sendt til Farsø. Øjensynligt matchede englænderne ikke helt det lokale hold,som vandt 6-3 og ifølge klubbens egne protokoller nærmest lod englænderne score tre trøstmål.

 

 

 

De engelske soldater overnattede i Farsø. Her er de klar til afgang, opstillet foran administrationsbygningen i baggrunden til højre og biografen i baggrunden til venstre.

 

I foråret 1948 fik det talentfulde Farsø-hold chancen for endelig at avancere til den fornemme Mellemrække. Det afgørende slag skulle spilles mod Arden på neutral bane i Aars. Og det blev en sandt drama med en ganske speciel afslutning. Den ordinære kamp sluttede 2-2, hvorefter man måtte ud i omkamp. Også her sluttede det uafgjort - nemlig 1-1. Holdene stod stadig lige, og der var ikke fundet en oprykker. Løsningen blev: lodtrækning. Man kan forestille sig den spændte stemning blandt de ca. 1000 tilskuere, da de to anførere gik ind i klubhuset sammen med dommeren for at trække lod. Ardens anfører fik lov at vælge først: Han valgte plat. Herefter blev mønten kastet. Den landede på krone, og kort efter brød jubelen løs blandt Farsøs spillere og tilskuere, medens Arden-lejren naturligt nok hang med skuffen.. Farsø var i Mellemrækken!

En af de spillere, som kom til at spille på det nyoprykkede hold var Marinus Kristensen, som i 1948 kom fra Brørup til Farsø, hvor han fik ansættelse som kommis hos isenkræmmer Viggo Frederiksen i Nørregade. Selv om han blot spillede i klubben i godt et års tid, inden han flyttede fra egnen igen, er der en del fodboldminder, som Marinus Kristensen erindrer ganske klart fra sin tid i Farsø.

Marinus Kristensen husker blandt andet, at Farsø netop var rykket op i Mellemrækken, hvor man skulle møde naboklubben og arvefjenden Aars. I Aars mente man, at det var godt med Farsø i rækken, for så var der 4 sikre point i de to kampe. Den første kamp blev spillet i Farsø i efteråret 1948, hvor hjemmeholdet sejrede med 2-1, og da man det følgende forår spillede i Aars, kunne Farsø-spillerne trække sig triumferende ud af opgøret med en sikker sejr på 4-1.

På billedet herunder ses Orla Jensen forrest til højre.