11-04-2023 Krudthus og kassettebånd... Påsken er forbi, og det blev i dag tid til vores 14. by. Det blev Fandrup, og da den ikke er så stor, passede det fint til en hund på skånekost efter at den har været syg i påsken.
Fandrup er en lille by 3 kilometer vest for Farsø. Byen havde i 2019 204 indbyggere, men har siden da ligget under de 200, som skal til, før det statistisk set er en by. Fandrup er et produkt af udskiftningen i landbruget, siden udviklede den sig omkring stationen, som kom da Aalborg-Aars jernbanen blev forlænget til Hvalpsund. Den gamle station ligger stadig i byen og er i dag privatbolig. Desuden er der et lille stykke af det gamle banetracé vest ud af byen. Det er i dag en lille natursti med forbindelse til den gamle idrætsplads bag den gamle skole, hvor der i dag er legeplads, bålplads og madpakkehus. Det sidste krøb vi i ly i, da det satte ind med et voldsomt regnvejr, netop som vi var begyndt på vores gåtur.
I Fandrup etablerede A. P. Ebbesø sig i 1910 som selvstændig håndværker, samme år som jernbanen kom til byen. Det udviklede sig sidenhen til en købmandsforretning og en tømmerhandel - først i Fandrup og senere i Farsø, hvor sønnen Berg Ebbesø drev tømmerhandelen, medens A. P. skulle tage sig af købmandsgården ved siden af. Det var han efter eget udsagn ikke så egnet til, men han havde gode folk til at hjælpe sig, bl.a. min far, som siden overtog købmandsforretningen - det blev mit lykkelige barndomshjem. Ebbesøs Tømmerhandel er siden blevet til XL, men her i huset kan vi stadig finde på at sige, “vi skal lige ned til Ebbesø og hente noget”…
I Fandrup vidner vejnavnet Ebbesøvej om, hvor det hele startede. Man kan på hjemmesiden for Lokalhistorisk Forening for Farsø og Omegn læse A. P. Ebbeøs erindringer, bl.a. om da han byggede den kongelige jagtgård i Trend. I den nordlige ende af byen ligger “Krudthuset” i dag et forsamlingshus, men tidligere et hus, som blev brugt af den lokale hjemmeværnsgruppe - deraf navnet.
Fandrup havde sin egen Brugsforening til en gang op i 70’erne, men med de store supermarkeders ankomst og nærheden til Farsø med mange indkøbsmuligheder, forsvandt såvel brugs, købmænd og bager fra Fandrup. I dag er det virksomheden TEWA, som holder til i de gamle brugs - firmaet startede med produktion af kassettebånd, bl.a. havde man Jodle Birge i stalden sammen med syngende klovbeskærere, poste og malkepiger. Ikke lige navne fra den etablerede kunstnerskare - men her fik de chancen, og nogle, som Jodle Birge, greb den og fik stor succes. Jodle Birge solgte mere end 2 mio CD’er og kassettebånd i sin karriere. Da han indspillede for TEWA hed hans gruppe Tewana.
Man kan stadig få lavet kassettebånd i Fandrup, hvor der også laves CD’er, DVD’er, Blue Ray og forskellige former for grafisk arbejde. Faktisk er der stadig bands, som synes det er det eneste rigtige, at få lavet et demobånd, og så er TEWA de rette til at lave en produktion i et begrænset oplag. I 2017 udgav Tørfisk som en gimmick deres album “Vi ligger vandret” på et kassettebånd, produceret hos TEWA i Fandrup. Gruppen mente, at deres publikum var i en aldersgruppe, som nok stadig havde sådan en afspiller stående… Det har jeg også - et par stykker endda. Der er ikke nogen kirke i Fandrup, som hører under Farsø Sogn. Det er mange år siden, at der har været skole i byen, som i mange år hørte under Strandby skoledistrikt. I dag hører byen under Farsø skoledistrikt. På vores vej gennem byen gik vi på de tre parallelle veje: Borgergade, som er byens hovedgade, Ebbesøvej og Snedkermarken. Der ligger flere flotte og velholdte huse i byen - huse, som enhver ejendomsmægler ville kalde patriciervillaer, hvis de lå i en lidt større by.
På et af husene så vi et lille skilt, som vidner om, at man også har inkarnerede fans af tohjulede køretøjer i Fandrup - MC Oliepletten har klubhus i byen. Det blev en hyggelig og nostalgisk rundtur i Fandrup, og nu håber jeg, at hunden kommer så meget til kræfter igen, at vi snart kan trave en tur i Hvalpsund.
|